Istorinė Lietuvos virtuvė

Spalio 19 d. mūsų gimnazijos mokiniai bent trumpam galėjo pasijusti Vilniaus universiteto studentais – jiems paskaitą skaitė šios Alma mater profesorius dr. Rimvydas Laužikas. Charizmatiškasis istorikas jau eilę metų domisi Lietuvos maisto kultūra, yra knygų “istorinė Lietuvos virtuvė” ir “Oginskių dvaro virtuvėje” autorius.  Pasirodo, kiek daug apie istoriją ir kultūrą gali papasakoti maistas! Klausydami dėstytojo sėdėjome prie karaliaus Mindaugo stalo, dalyvavome kovose su kryžiuočiais ir dabar jau žinome, kodėl svetimšaliams lietuviai atrodė tokie neįveikiami. Ieškojome baroko ir apšvietos epochų bruožų šiandieniniuose patiekaluose bei kartu su J.Basanavičiumi ragavome čili pipirus. O kur dar taip visų mėgstamų cepelinų istorija…

“Niekada nemaniau, kad istorija su virtuve gali būti taip įdomiai susieta ir papasakota!” – po paskaitos sakė moksleivė. Džiaugiamės, kad šis susitikimas tapo ne tik puikia kartojimo, bet ir įkvėpimo naujiems ieškojimams pamoka.